tekstil za postelje

Postelje in posteljni okviri so sicer že oblikovno nekoliko določene in tako bolj ali manj kompatibilne z ostalim pohištvom prostorom in drugimi elementi v prostoru. Kljub temu, pa omenjeno ne pomeni, da je ta izgled zaključen kot tak. Postelje je namreč s pomočjo tkanine mogoče popolnoma spremeniti in z njimi tako ali drugače dopolniti ali spremeniti izgled ali vzdušje določenega prostora. Poglejmo si, kako lahko tekstil spremeni izgled prostora.

Svetli odtenki posteljnine

Postelje zavzemajo kar velik del prostora. S površino, ki jo imamo na voljo tako lahko kar močno zaznamujemo prostor. Svetli odtenki po naravi ustvarjajo lahkotnost. Po eni strani sicer povečajo velikost postelje navidez, a po drugi strani zbujajo tudi večji občutek lahkotnosti.

Temni odtenki posteljnine

Temni odtenki, predvsem črna ustvarja nek uraden vtis. Poleg tega bo temna barva zmanjšala posteljo navidez, a bo zbujala občutek večje teže v prostoru. S takimi odtenki je treba kar previdno ravnati, saj so lahko malo nehvaležni in se z njimi hitro “zmotimo”. A v kolikor preizkusimo, in vidimo, da izpade dobro, je to lahko velika dodana vrednost.

Živi in barviti odtenki posteljnine

Taki odtenki so najbolj primerni za otroške sobe. Pogosto lahko otroško sobo naredimo zelo minimalistično in jo nato zgolj s pravim živahnim vzorcem dovolj poživimo, da ni potrebno barvati sten oz lepiti tapet. Enak tekstil na postelji in drugih elementih otroške sobe, kot je npr. dvosed, bo namreč zagotovi dovolj živahnosti celotnemu prostoru. V nasprotnem primeru, ko že imamo dovolj živih elementov v sobi, pa lahko dodatna živahnost posteljnine povzroči nered in neusklajenost barv, kar zbuja občutek, da je soba stalno razmetana.