kako-izbrati-zavese-za-dom

Obdobje, ko so zavese predstavljale več ali manj bele ali kvečjemu beige tkanine na oknu, mogoče obogatene s čipkami ali okrasnimi trakovi, je že daleč za nami.

Danes sodi ta segment hišnega interjerja v povsem drugačno zgodbo, ki se po zahtevnosti kosa povsem enakopravno z vsemi ostalimi projekti urejanja ambienta. V kolikor želimo, da ta, lahko rečemo finalni del urejanja ambienta izpade dobro, ga vsekakor ne smemo podcenjevati.

Posvetujte se s strokovnjakom

Seveda je najbolje, da pri tem poiščemo strokovnjaka in se z njim posvetujemo tudi glede izvedbe in izbora ustreznih tkanin in vzorcev. Takih, ki se vklapljajo v naš prostor in nam zagotavljajo vsakodnevno prijetno bivanje. Najpogostejša napaka, ki se dogaja ravno pri izbiri ustreznih tkanin in vzorcev je, da se le te ne izbirajo na licu mesta, ampak po vsej verjetnosti v kakšnem salonu ali morda arhitekturnem biroju. Vedeti je namreč potrebno, da je svetloba vsakega prostora povsem specifična in  igra barv in odtenkov neizprosna. Lahko se torej zgodi, da se nam določena zavesa v trgovini zdi idealna, vendar nas bo realizacija v našem prostoru krepko razočarala.

Kakšen tip zavese potrebujete?

Druga pomembna točka pa je poleg izbora ustreznih tkanin in vzorcev tudi način izvedbe. Tudi ta namreč močno vpliva na izgled in funkcionalnost interierja. Danes imamo na voljo celo vrsto najrazličnejših izvedb, omenimo samo nekatere:

  • Klasične nagubane zavese
  • Roloji
  • Panelne zavese
  • Vitražne zavese

Med vsemi temi so seveda možne tudi kombinacije, zelo pogosto se uporablja npr. kombinacija klasične nagubane zavese ( dekorativna zavesa) in roloja ( osnovna zavesa na oknu). Pri tem se nemalokrat  sprašujemo o smislu dekorativnih zaves. V kolikor le te ne potrebujemo za točno določen namen, je ponavadi ne dodajamo, s čimer pa zelo osiromašimo prostor. Samo osnovna zavesa, ki je ponavadi prosojna tkanina, namreč ne more ustvariti efekta, ki ga naredi dekorativna tkanina.

Razmislite o dekorativnih tapetah

Na tem mestu bi veljalo omeniti tudi pomen dekorativnih tapet. Te so v zadnjem obdobju ponovno pridobile na veljavi in so v sodobnih ambientih nepogrešljiv del opreme prostorov. Tudi tukaj imamo na voljo različne kombinacije, nemalokrat se isti ali kompatibilni vzorci lahko uporabijo na tapetah in zavesah.

Kako izbrati zavese

Torej, če se vrnemo na osnovno vprašanje, kako izbrati zavese … v kolikor se tega lotevamo sami, si najprej skicirajmo tloris in označimo dimenzije karnis oz. oken. V salonu se posvetujmo s prodajalcem glede izvedbe, naredimo izbor in selekcijo vzorcev in si jih sposodimo za domov. Na licu mesta in na dnevni svetlobi izberemo najboljšo kombinacijo , kar sledi, pa je le še realizacija naše ideje.