Se sprašujete, ali potrebujete odvetnika za ločitev, če se s soprogo dogovorite o vsem? Kratek odgovor je, da in ne. Ne, odvetnika za ločitev ne potrebujete, če se vam zdi, da sami pripravite in vložite vso dokumentacijo. Da, pravzaprav potrebujete odvetnika, če želite prejeti pravni nasvet, ki vam lahko pomaga, da se izognete nekaterim večjim pastem ločitve “naredi sam”.

Verjetno ne vključujete “vsega”

Večina parov meni, da se o vsem strinjajo, vendar se ne zavedajo, kaj vse vključuje. Večina zakoncev, ki se ločujeta, se ne zaveda, kaj mora (ali mora) biti vključeno v ločitveni sporazum . Ni dovolj reči, da “delimo vse, tudi čas z otroki, enako.” Vključiti morate podroben časovni razpored starševstva, podrobnosti o preživninskem preživljanju in preživnini (če je primerno), določbe o upravičencih do življenjskega zavarovanja, razdelitvi pokojninskih računov, podrobnosti o prodaji vašega družinskega doma itd. In to so samo nekaj od številnih vprašanj, ki lahko zadevajo vašo družino.

Odvetnik bo pomagal pravilno sestaviti sporazum

Lahko si ustvarite svojo ločitveno pogodbo, vendar ne pozabite, da bo ta sporazum urejal vaše pravice in obveznosti v prihodnosti. 

Če nameravate ustvariti lastno pogodbo o ločitvi , razmislite o uporabi odvetnika, da sporazum vsaj pregledate, preden ga podpišete. Če lahko izpolnite pravne dokumente in dobro razlagate statute, tehnično ne potrebujete odvetnika, če pa je obratno, je res, da boste morda želeli pridobiti odvetnika.

Svetovalni odvetnik vam lahko prepreči nepošteno pogodbo

Nekateri zakonci so zaskrbljeni, da bo ločitveni odvetnik spremenil svoj sporazum, vendar je večina odvetnikov pripravljena sprejeti odločitev stranke, da sklene sporazum, ki ne odraža njihovega “najboljšega scenarija” (ali celo njihovega scenarija “kaj lahko dela sodnik”) , dokler je odvetniku ugodno, da stranka razume posledice dogovora, ki ga želi doseči. Če odvetnik verjame, da je sporazum nesovjesten ali nepošten, vam bo povedal. Na tej točki se odločite, kako naprej.